Omfattende hormonanalyse (DUTCH)

Mange kvinder og mænd lider af hormonelle ubalancer som kan være årsag til en lang række symptomer og gener. Hormonforstyrrende stoffer, mangel på næringsstoffer som understøtter optimal hormon produktion og langvarig stress er blot nogle af faktorerne som kan påvirke kroppens produktion af hormoner og deres indbyrdes balance.

Denne avancerede hormon analyse kaldet DUTCH (Dry Urine Test Comprehensive Hormones), er den mest omfattende og advancerede hormontest som findes på markedet fordi den både måler kønshormoner og binyrer hormoner samt deres nedbrydningsprodukter. Desuden måles kortisol 4 gange over døgnet for at se om stresshormonet følger den naturlige døgnrytme samt melatonin - vores søvnhormon. Endelig er også medtaget 6 organiske syrer til evaluering af mangel på B6 og B12 - som begge er vigtige for optimal hormon produktion, en markør for oxidativ stress samt glutathione som er afgørende for afgiftning og neutralisering af oxidativt stress og endeligt nedbrydningsprodukter fra de 3 vigtigste neurotransmittere; serotonin, dopamin og adrenalin. Der kan derfor uddrages meget information fra testen som både afdækker eventuelle hormonelle ubalancer samt mulige årsager til identificerede ubalancer.

Testen er velegnet til både menstruerende kvinder og kvinder som er på i eller befinder sig i overgangsalderen og kan også anvendes til at monitorere behandling med bioidentiske hormoner. Mænds produktion af hormoner daler med alderen idet testosterone og DHEA niveauer falder med negative effekter til følge og den omfattende hormonanalyse er også velegnet og relevant for mænd. Dutch testen kan anvendes til at få et blik af hormon niveauerne samt stress niveauet og binyrernes funktionsniveau.

Med resultatet af analysen kan laves en dybdegående evaluering af de indbyrdes hormon niveauer så en præcis og målrettet behandling kan tilrettelægges. 

Praktiske oplysninger

Helbredsproblemer/symptomer

Pris og bestilling

Prisen for testen er Kr. 2350 

Testen bestilles via Nordic Labs. 

Bestilling sker ved at sende en email til hej@nutritionnavigator.dk med følgende oplysninger: 

Fulde navn, telefonnummer, adresse samt fødselsdato. 

Så bliver du oprettet i Nordic Labs system og modtager et link til betaling med kreditkort.

Når du har betalt for testen, får du tilsendt et test-kit med fragtfirma til den adresse som du har angivet. Du kan angive din firmaadresse hvis du vil have leveret test-kit til din arbejdsplads/sommerhus eller andet sted.

Opsamling af prøve

Analysen er baseret på 4 tør-urinprøver som du opsamler på 4 bestemte tidspunkter over et døgn. For menstruerende kvinder skal prøverne opsamles dag 19-22 i din cyklus. I test kit finder du detaljerede test instruktioner.

Lad papirstrimlerne tørre helt før du lægger dem ned i plastikposen. 

 

Send prøven senest 24 timer efter du har opsamlet prøverne til Nordic Labs som Quickbrev eller aflever den personligt i deres åbningstid som er mandag - fredag fra 9-17. Adresse: Nygade 6, 3. sal - 1164 Kbh. K. 

Klik her for detaljeret instruktion til opsamling af prøve.

Eksempel på testrapport

Download et eksempel på testrapport (Kvinder)

Download et eksempel på testrapport (Mænd)

Kvinder:

 

Depression

Træthed

Lav libido

Overgangsalder

Humørsvingninger

Premenstruale symptomer (PMS)

Vægtøgning

Infertilitet

Søvnproblemer

Stress

PCOS - PCO

Urgelmæssig menstruation og smerter

Hovedpine/migræne

Overdrevet hårvækst

Mænd: 

Depression

Træthed

Hårtab

Øget risiko for prostata kræft

Nedsat sex lyst

Søvnproblemer

Vægtøgning 

Øget brystvæv

Detaljeret beskrivelse af test og markører

Testen måler følgende:  

35 forskellige hormoner: Østrogen, Progesterone, Testoterone, DHEA-S og Kortisol samt deres nedbrydningsprodukter. 

Organiske syrer: 

Oxidativ stress markør - 8-Hydroxy-2-deoxyguanosine (8-OHdG)

Søvnhormonet - Melatonin (6-OHMS)

Vitamin B12 (methylmalonate)

Vitamin B6 (xanthurenate)

Glutathione (pyroglutamate)

Dopamine (homovanillate)

Norepinephrine/epinephrine (vanilmandelate)

Serotonin (5-hydroxyindoleacetate) 

 

Mængden af østrogen og progesteron skal være i balance. Et overskud af Østrogen i forhold til progesterone kan være årsag til en lang række gener hos reproduktive kvinder, her kan nævnes endometriose, præmenstruelle syndrom (PMS), fibrocystiske bryster og uterine fibromer (muskelknuder). Kvinder i overgangsalderen som udelukkende tager tilskud af østrogen, kan også have symptomer på østrogen dominans såsom vægtøgning på hofter og lår, fibrocystiske (bryst kræft) og ømme bryster, irritabilitet, væskeophobning og ubalance i skjoldbruskirtlen som styrer stofskiftet. Disse symptomer kan også vise sig hos kvinder som nærmer sig overgangsalderen hvis deres østrogen niveauer har store udsving uden nok progesteron til at balancere østrogenerne. I overgangsalderen falder æggestokkenes produktion af østrogen og progesterone hvilket kan resultere i hedeture, nattesved, vaginal tørhed, søvnproblemer, nedsat koncentrationsevne, accelereret aldring af huden og tab af knoglemasse. 

Testoterone niveauer kan ligeledes komme ud af balance. Overskud af testoterone hvilket ofte skyldes ovariecyster, kan medføre øget behåring uønskede steder, acne og fedtet hår samt PCOS. For lavt niveau af testoterone kan medføre tyndere hud, vaginal tørhed, tab af knogle- og muskelmasse, depression og dårlig hukommelse. 

Østrogen og testoterone dannes ud fra DHEA som bliver produceret i binyrerne og niveauet af DHEA-S giver et billeder af binyrernes funktion. Produktionen af DHEA er højt i de sene teenageår og falder gradvist med alderen. Ligesom kortisol har DHEA også betydning for immunforsvaret og lav DHEA kan mærkes som generel utilpashed og træthed. Høj DHEA kan omdannes til androgener, herunder testoterone. 

Produktion af det aktive stresshormon kortisol og det inaktiverede form kortisone følger normalt en bestemt døgnrytme. Forstyrrelser i fluktuationerne i løbet af døget, kan indikere nedsat binyrerfunktion eller ligefrem binyretræthed og kan have en negativ indvirkning på blodsukkeregulering og immunsystemet. Kronisk høje kortisol niveauer er ofte forbundet med langvarig konstant udsættelse for stress og påvirker mange systemer i kroppen bl.a. knoglesundheden, fordøjelsen og øger inflammation drastisk.

Yderligere oplysninger

Klik her for brochure om testen (på engelsk)

Klik her for beskrivelse af de 6 organiske syrer markører (på engelsk)

Kontaktoplysninger

​​+45 71 96 1996

hej@nutritionavigator.dk

Nutrition Navigator

Strandvejen 724

2930 Klampenborg

CVR-nr: 32572642

Konsultation eller telefonkonsultation:

Mandag 9 – 12     Teglgårdstræde – Indre København

 

Tirsdag 8 – 18       Stokkerup - Klampenborg

 

Onsdag 9 - 18       Salig - Østerbro

 

Torsdag 13 - 16     Kun telefonkonsultation

 

Fredag 10 - 15       Stokkerup - Klampenborg

 

Blodprøvetagning:

           Mandag 7 - 9       Teglgårdstræde – Indre København