Stresshormon/binyretræthed test

Stress-hormon testen er velegnet til at vurdere om du har kronisk højt niveau af stresshormonerne kortisol og DHEA eller om du har binyretræthed. Disse to hormoner påvirker alle de overordnede fysiologiske processer i kroppen.

Størstedelen af disse hormoner udskilles fra binyrerne men de udskilles ikke konstant i løbet af en dag men følger en døgncyklus, hvor der udskilles mest om morgenen og mindst om aftenen. Balancen af stresshormoner er delikat og påvirkes af psykisk og fysisk stress. Et højt niveau af kortisol og et lavt niveau af DHEA er tegn på at kroppen befinder sig i en stress tilstand, som binyrerne ikke kan håndtere. Lang tids stress tilstand, kan resultere i at binyrerne ikke kan følge med længere og sænker produktionen af kortisol og så er der tale om binyretræthed.

Binyrernes produktion af hormoner har bl.a. indflydelse på optagelsen af kulhydrater, fedtstoffer og proteiner, hvorledes disse omdannes til energi og hvordan fedtdepoter bliver fordelt på kroppen. Forhøjet kortisol niveauer kan resultere i at fedt ophobes omkring livet og siden af ansigtet.

Praktiske oplysninger

Helbredsproblemer/symptomer

Pris

Prisen for testen er kr. 1195 

Bestilling og betaling

Bestilling af denne test  sker ved at skrive til hej@nutritionnavigator.dk.

 

Du bedes inkludere følgende oplysninger i mailen: 

Navn, fødselsdato, telefonnummer og adresse hvortil testkit skal tilsendes. 

Dernæst får du tilsendt et betalingslink og når betalingen er modtaget, sendes test kit til den angivne adresse med DHL.

Opsamling af prøver

Analysen er baseret på 4 spytprøver, som du selv opsamler på 4 bestemte tidspunkter - lige når du vågner om morgenen, før frokost, før aftensmad og lige før sengetid. Send prøverne inden for 24 timer efter opsamling af prøverne. 

Alle 4 prøver skal tages samme dag. Sørg for at opsamle prøverne på en "normal" dag, dvs undgå at opsamle prøver en dag hvor du har meget travlt eller er udsædvanlig afslappet da testen skal vise niveauerne af dit stress hormon på en normal dag. 

 

Sørg for at hver spyt prøve fylder minimum halvdelen af tuben op ikke medtaget eventuelle spytbobler. Hvis du laver en fejl så rens tuben med rent vand (ingen sæbe), ryst overskydende vand ud og lade tuben lufttørre.  

Klik her for detaljeret instruktion til opsamling af prøve.

Forsendelse af prøver

Læg prøverne tilbage i testkit og send som Quick-brev inden for 24 timer, efter du opsamlede den sidste prøve. Hvis du ikke sender prøverne inden for 24 timer, så læg dem i fryseren indtil du sender dem. Du kan afsende prøverne på alle hverdage.

Send prøverne til følgende adresse: 

Nordic Laboratories

Nygade 6, 3. sal

1164 København K

Eksempel på testrapport

Download et eksempel på testrapport

Hovedpine

Muskelspændinger

Brystsmerter

Træthed og lav energi

Mistet sexlyst

Fordøjelsesproblemer

Mangel på mavesyre

Stærk trang til sukker

Søvnproblemer

Angst og uro

Manglende motivation

Manglende fokus

Irritabilitet

Vrede

Tristhed

Depression

Lang tid om at komme sig efter motion

Nedsat immunforsvar

Detaljeret beskrivelse af test og markører

Analysen tester:

Testen måler stresshormonerne kortisol og DHEA og giver et billede af disse hormoners daglige cyklus.

Kortisol er et steroid hormon som frigives som reaktion på stress. Kortisol påvirker mange organer og hormoner i kroppen, bl.a. øger det blodsukkeret. 

DHEA (Dehydroepiandrosterone) er et vigtigt endogent steroid hormoner som påvirker mange af kroppens systemer. Testen måler DHEA-S som er er et produkt af DHEA metabolisme. DHEA-S produktion starter lige før puberteten, topper under puberteten og aftager med alderen.  Lave niveauer af DHEA-S kan være tegn på adrenlin-dysfunktion som kan være bevirket af kronisk stress.

 

Niveauet af kortisol måles på 4 tidspunkter i løbet af dagen, hvilket giver et billede af din døgnrytme af kortisol. Flere kortisol aflæsninger igennem en dag betragtes som mere velegnet til at vurdere binyrefunktion end en enkelt morgen måling eller måling af kortisol niveau i blod.

 

I spyt måles fri kortisol som er den mængde af hormonet som er til rådighed for væv og som aktiv udøver sine bestemte virkninger i kroppen. Baggrunden for og den kliniske anvendelighed af spyt er veldokumenteret. 

Yderligere oplysninger

Klik her for brochure om stress og binyretræthed (på engelsk)

Kontaktoplysninger

​​+45 71 96 1996

hej@nutritionavigator.dk

Nutrition Navigator

Strandvejen 724

2930 Klampenborg

CVR-nr: 32572642

Konsultation eller telefonkonsultation:

Mandag 9 – 12     Teglgårdstræde – Indre København

 

Tirsdag 8 – 18       Stokkerup - Klampenborg

 

Onsdag 9 - 18       Salig - Østerbro

 

Torsdag 13 - 16     Kun telefonkonsultation

 

Fredag 10 - 15       Stokkerup - Klampenborg

 

Blodprøvetagning:

           Mandag 7 - 9       Teglgårdstræde – Indre København