Fedtsyrertest

Fedtsyrer er vigtige bestandele af vores cellers membran. Cellemembranen afgrænser cellerne fra omgivelserne og regulerer passagen af stoffer ind og ud af cellen. Den rigtige kombination og balance af fedtsyrer er derfor kritiske for celle membranens struktur og funktion. Essentielle fedtsyrer kan ikke syntetiseres af kroppen men skal tilføres via kosten eller i form af tilskud. Polyumættede fedtsyrer som omega-3 og omega-6 kaldes som en samlet betegnelse for PUFA (poly unsaturated fatty acids). Begge typer fedtsyrer metaboliseres i cellemembranerne til eikosanoider som er signalmolekyler. Eikosanoider spiller en stor rolle i forhold til både inflammatoriske immunreaktioner, intracellulær kommunikation og neurologisk udvikling. 

Omega-3 fedtsyrer og omega-6 fedtsyrer konkurrerer om de samme enzymsystemer ved dannelsen af eikosanoider. For mange omega-6 fedtsyrer kan derved mindske effekten af de sunde omega-3 fedtsyrer. Forskningen har vist at eikosanoider dannet ud fra omega-3 fedtsyrer har anti-inflammatorisk effekt hvorimod eikosanoider danner ud fra omega-6 fedtsyrer virker pro-inflammatoriske. Det er derfor vigtigt, at der er den rigtige balance mellem indtaget af omega-6 og omega-3 fedtsyrer.

Koldvandsfisk har høj koncentration af omega-3 fedtsyrerne EPA (eicosapentaenoic acid) og DHA (docosahexaenoic acid) som omdannes til serie 3 eikosanoiderne som har anti-inflammatorisk effekt mens at olier fra visse plantefrø har høje koncentrationer af omega-6 fedtsyren GLA (gamma linolenic acid) som omdannes til serie 1 eikosanoider som ligeledes virker anti-inflammatorisk. Omega-6 fedtsyren AA (aracidonic acid) findes i høje koncentrationer i fedt fra rødt kød og omdannes til serie 2 eikosanoider som har pro-inflammatorisk effekt og derved øger ririskoen for inflammatoriske processer i kroppen.  

Fra en typisk dansk kost vil de fleste eikosanoider dannes ud fra omega-6 fedtsyren arakidonsyre. Forholdet mellem omega-6 og omega-3 fedtsyrer skal ifølge de nordiske næringsstofanbefalinger være 6:1. I modsætning hertil anbefaler WHO, at forholdet er 4:1. De danske kostundersøgelser viser, at en dansk gennemsnitskost bidrager med et forhold på 10:1 og i visse tilfælde helt op mod 20:1, hvilket er langt fra anbefalingerne.

Fedtsyrer analysen er baseret på blodråbe fra fingerprik og kræver derfor ikke blodprøve. Testen viser fordelingen af fedtsyrer i blodet og kan afsløre nedsat optagelse eller omdannelse af fedtsyrer og dermed indikere behov for ændringer i kosten eller tilskud med fedtsyrer for at opnå den optimale balance af fedtsyrer. 

Praktiske oplysninger

Helbredsproblemer/symptomer

Pris og bestilling

Prisen for testen er Kr. 1195 

Testen bestilles via Nordic Labs. 

Bestilling sker ved at sende en email til hej@nutritionnavigator.dk med følgende oplysninger: 

Fulde navn, telefonnummer, adresse samt fødselsdato. 

Så bliver du oprettet i Nordic Labs system og modtager et link til betaling med kreditkort.

Når du har betalt for testen, får du tilsendt et test-kit med fragtfirma til den adresse som du har angivet. Du kan angive din firmaadresse hvis du vil have leveret test-kit til din arbejdsplads/sommerhus eller andet sted.

Opsamling af prøve

Analysen er baseret på bloddråbe - priktest, som du opsamler derhjemme. I test kit finder du detaljerede test instruktioner.

 

Prøven skal tages fastende (minimum 8 timers madfaste). Sørg for at lade papskiven med bloddråber tørre godt inden du putter den i plastikposen.

 

Send prøven senest 24 timer efter du har opsamlet prøverne til Nordic Labs som Quickbrev eller aflever den personligt i deres åbningstid som er mandag - fredag fra 9-17. Adresse: Nygade 6, 3. sal - 1164 Kbh. K. 

Klik her for detaljeret instruktion til opsamling af prøve.

Eksempel på testrapport

Download et eksempel på testrapport

Leddegigt (Reumatoid artrit)

ADHD

 

Autoimmune problematikker

 

Hjerte/kar problemer

 

Smerter i bevægeapparatet

Inflammatoriske tilstande

 

Depression

 

Problemer med hår og negle

 

Hormonelle ubalancer

 

Insulin resistens

 

Adfærdsproblemer

 

Fedme og overvægt

 

Neurologisk degeneration/senilitet

 

Sundhedsoptimering

Detaljeret beskrivelse af test og markører

Testen måler følgende fedtsyrer: 

Polyunsaturated Omega-3

Alpha Linolenic (ALA)

Eicosapentaenoic (EPA)

Docosahexaenoic (DHA)

 

Polyunsaturated Omega-6

Linoleic (LA)

Gamma Linolenic (GLA)

Dihomogamma Linolenic (DGLA)

Arachidonic (AA)

Trans – Total C:18 Trans Fats

Fatty-Acid Ratios

LA/GLA

AA/EPA

EPA/DGLA

Index of Omega-3 Fatty Acids

Yderligere oplysninger

Klik her for brochure om testen (på engelsk)

Kontaktoplysninger

​​+45 71 96 1996

hej@nutritionavigator.dk

Nutrition Navigator

Strandvejen 724

2930 Klampenborg

CVR-nr: 32572642

Konsultation eller telefonkonsultation:

Mandag 9 – 12     Teglgårdstræde – Indre København

 

Tirsdag 8 – 18       Stokkerup - Klampenborg

 

Onsdag 9 - 18       Salig - Østerbro

 

Torsdag 13 - 16     Kun telefonkonsultation

 

Fredag 10 - 15       Stokkerup - Klampenborg

 

Blodprøvetagning:

           Mandag 7 - 9       Teglgårdstræde – Indre København